Bilim&TeknolojiBlog

Arılar Ne Kadar Yüksekte Uçabilir? (Ve Yağmurda Uçabilirler mi?)

Arılar, tozlaşma ve bal üretiminde önemli rolleri ile bilinen kanatlı böceklerdir. Bilinen 16.000’den fazla arı türü vardır ve bunlardan bazıları (bal arıları ve bombus arıları gibi) sosyal olarak koloniler halinde yaşarken çoğu yalnızdır.  

Hemen hemen hepimiz arılarla karşılaşmışızdır, çoğu zaman pek hoş değildir. Peki arıların ne kadar yükseğe uçabildiklerini hiç merak ettiniz mi? Bu yazımıza arıların uçma mekanizmasına bakarak başlayacağız. Ardından arıların ne kadar yükseğe uçabildiklerini görmek için yapılan bir deneyi tartışacağız. Son olarak arıların uçuşunu etkileyen diğer koşullardan bahsedeceğiz.

Arılar Ne Kadar Yüksekte Uçar?

Arıların genellikle yerden 100 metreden fazla uçmaları gerekmez. Bunun nedeni, yiyeceklerinin çoğunun (nektar ve polen) yerde olmasıdır. Ancak bilim adamları, arıların Everest Dağı’nın zirvesinin (8,849m) yüksekliğinden daha yüksek olan 9000 m’ye kadar uçabildiğini bulmuşlardır.

Arıların uçma konusundaki en büyük kısıtlaması sıcaklıktır. Arının içi çok sıcak olmalıdır. Genellikle 50°C civarındadır çünkü arı çok fazla enerji kullanır ve kimyasal reaksiyonlar çok hızlı gerçekleşir. 

Sıcaklık çok düşük olduğunda, bu reaksiyonlar yeterince hızlı gerçekleşmez. Arılar kanatlarını yeterince hızlı çırpamazlar ve düşerler. Yani, arıların uçuşunu etkileyen rakım değil, sıcaklıktır.

Arılar Yağmurda Uçabilir mi?

Arılar yağmurda uçabilir, ancak genellikle uçmazlar. Navigasyon için güneş ışığını kullanırlar ve bulutlar bunu zorlaştırır. Yağmur ayrıca kanatlarını ıslatarak uçuşlarını yavaşlatır. Bazı durumlarda, şiddetli yağıyorsa, yağmur arının kanadını bile kırabilir. 

Çoğu arı kanatlarında bir miktar su damlası ile uçabilir, ancak nem birikmeye başladığında uçmaya çok fazla ağırlık katabilir. Bu onları yavaşlatır ve hatta onları tamamen uçamaz hale getirebilir. 

Arılar Everest Dağı’ndan Daha Yüksekte Uçabilir mi?

Evet. Arıların genellikle yerden 100 m’den daha yükseğe uçmaları gerekmese de, Everest Dağı’ndan daha yüksek olan 9000 m’nin üzerindeki irtifalarda uçabilirler. Ancak arılar bu dağların aşırı soğuk koşullarında hayatta kalamazlar, bu nedenle bilim adamları sadece laboratuvar deneylerinde uçuş kapasitelerini test etmişlerdir

Michael E. Dillon ve Robert Dudley, alp bombus arılarının uçuş performansını test etmeyi denediler. Ekipleri Batı Çin’e gitti ve Bombus impetuosus türünden altı erkek bombus arısı topladı. Bu, yaklaşık 3000 m (10.660 fit) yükseklikte yaşayan bir alpin türüdür, ancak deniz seviyesine daha yakın yaşayan türlerden çok farklı değildir.

Bilim adamları bu arıları şeffaf, kapalı kutulara yerleştirdiler. Ardından, bir el pompası kullanarak, sıcaklığı sabit tutarken oksijen seviyelerini ve hava yoğunluğunu ayarladılar. Bu şekilde, donma koşulları olmadan yüksek irtifa koşullarını simüle etti.

Gelişmiş video kameralar aracılığıyla, arıların daha yüksek irtifalarda bulunan daha ince havaya ve daha düşük oksijen konsantrasyonlarına nasıl uyum sağladığını kaydettiler. Arıların bu koşullarda uçmak için kanat vuruş sıklığından ziyade vuruş genliğini değiştirdiğini keşfettiler.

Yani arılar kanatlarını daha hızlı çırpmadılar; bunun yerine her vuruşta kanatlarını gerdikleri açıyı arttırdılar. Bu, ittikleri hava miktarını artırmalarına yardımcı oldu ve vücutlarını kaldırmalarına izin verdi.

Arılar Düz Uçabilir mi?

Evet, arılar yukarı, aşağı, ileri ve geri uçabilirler. Hatta havada bir yerde uçabilirler. Bir arının kanatları, vücudunun orta kısmı olan göğüs kafesine bağlıdır. Arı göğüs kafesini aşağı yukarı hareket ettirdiğinde kanatları da hareket eder. Arılar uçmak için saniyede 200 defadan fazla kanat çırpar. 

Ancak kanatları, tahmin edebileceğimiz gibi tam olarak yukarı ve aşağı çırpmaz. Özel bir desende bükülürler. Arılar kanatlarını çok hızlı çırptığında etraflarındaki havayı döndürerek bir tür mini hortum yaratırlar. Ve etraflarındaki bu hava hareketi sayesinde her yöne uçabilirler.

Arılar başka bir benzersiz uçma yöntemi kullanır. Kuşların aksine, onlar rezonans frekansı olarak bilinen frekanstadırlar . Bir ilk hareket çok hızlı titreşimlerle başlar ve arıların her bir kanat hareketi için bir sinyal göndermesine gerek kalmaz. 

Arada bir sinyal gönderirler ve bu, kasların titreşmesini sağlar. Sinekler, böcekler ve hatta sinek kuşları uçmak için bu titreşim tekniğini kullanır. 

Arılar Neden Yüksekten Uçabilir?

Arılar, önde ve arkada kısa, geniş hareketler yapan kanatlarla uçarlar. Kanatları esnektir ve uçmayı sağlamak için bükülür ve döner. Arılar, birkaç böcek gibi, dolaylı uçuş olarak bilinen şeyi sergilerler. Yani uçarken vücutlarındaki diğer kasları esneterek enerji tasarrufu sağlarlar. 

Arılar, kaslarını ve kanatlarını hareket ettirmek için göğüslerine belirli şekillerde basarlar. Bu onların sadece uçma hareketini elde etmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kanatlarını farklı açılarda sallamalarına, böylece hız veya yönü ayarlamalarına yardımcı olur.

Ayrıca, yukarıda tartıştığımız gibi, arılar, daha yüksek irtifa koşullarında (düşük oksijen ve düşük hava yoğunluğu) bile uçmalarını sağlayan vuruş genliklerini değiştirebilirler. Yani kanatlarını çırptıkları açıyı arttırırlar, her vuruşta onları başa ve karına doğru uzatırlar. 

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanında ilgi ve birikimimi bu web sitesi aracılığıyla ziyaretçilerimiz ile paylaşmaktayım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu