Bilim&Teknoloji

Erozyonun Nedenleri, Etkileri ve Çeşitleri (Su, Rüzgar, Buzul)

Uzayın önemli bir noktasında durduğunuzda, bir dizi nefes kesici yer şekliyle karşılaşacaksınız. Ancak bu güzel doğa parçaları, ancak onları doğa yarattıysa yeryüzü şekli olarak nitelendirilebilir. Yani, insan yapımı barajların, araçların ve binaların yer şekilleri olarak adlandırılamayacağı anlamına gelir. Dağlar , tepeler, ovalar, yaylalar, kumsallar, deniz yığınları ve kanyonlar , zamanla doğa tarafından oluşturuldukları için yer şekilleri olarak nitelendirilirler. Yeryüzü biçimi oluşum sürecinin tamamı erozyon olarak bilinir .

Erozyon , örneğin su, rüzgar ve buzul buzu gibi doğal kuvvetlerin etkisiyle dünya yüzeyinin aşınmasıdır . Gevşek ve çözünmüş malzemeler bir konumdan diğerine hareket eder. Erozyon, ayrışma ile karıştırılmamalıdır. Ayrışma , kayanın kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerle parçalanıp küçük parçacıklar halinde çözüldüğü yerdir. Ayrışmayı bir çekiç kullanarak kayayı parçalama süreci olarak düşünün. Erozyon, su, rüzgar, buz ve yerçekimi etkisiyle yıpranmış kaya parçacıklarını başka bir yere taşır. Taşıma, yıpranmış malzemelerin ve diğer parçacıkların kaynaktan başka yerlere hareketini gerektiren kısım olduğu için erozyon sürecini tamamlar.

Erozyonun Çeşitli Nedenleri

Su

Su, insanlar, hayvanlar ve bitkiler tarafından içilen bir sıvıdır. Fotosentez sırasında da üretilir. Yağmur ve ardından akan su, yıpranmış kayaları ve daha düşük kotlarda biriktirilecek diğer parçacıkları birlikte taşır.

Rüzgâr

Rüzgar, çoğu durumda önemli bir kuvvetle havanın hareketidir. Havanın hareketi genellikle yüksek basınç alanından alçak basınç alanına doğrudur. Rüzgarın kuvveti, aşınmış malzemeleri farklı yerlere taşıyabilir.

Buz

Buz, sıcaklıkların önemli ölçüde düştüğü dönemlerde oluşur ve bu da kar ve buzun birikmesine neden olur. Sonuç, kıtasal buz tabakalarıdır. Buz tabakaları zamanla dağ yüzeylerini aşındırarak güzel yer şekilleri oluşturur. Buzun yokuş aşağı hareketi, alttaki kayaların aşınmasına neden olarak güzel oyulmuş manzaralara yol açar.

Yerçekimi

Bu, iki nesne arasındaki çekim kuvvetidir. Çekim kuvveti, iki nesnenin kütlelerine ve aralarındaki mesafeye bağlıdır. Suyun ve parçacıkların aşağı doğru hareketinden yerçekimi kuvveti sorumludur.

Dalgalar

Dalgalar, bir su kütlesinde hareket eden kabartılar veya sırtlardır. Kinetik enerji dalga hareketi yönünde iletilir. Enerji, kum parçacıklarını farklı yerlere taşıma yeteneğine sahiptir.

Erozyonun Etkileri

  1. Toprak verimliliğinin azaltılması

Tekrarlanan erozyon, üst toprağı yıkar. Üst toprak, mahsulün büyümesi için kritik olan besinler ve organik madde ile yüklenir. Kapsamlı erozyon, su depolama ve köklendirme için mevcut olan toprak derinliğini de en aza indirir. Tekrarlanan erozyon, ekinlerin solmasına neden olabilecek şekilde toprağa su sızmasını azaltır. Erozyon, aynı zamanda, hoş olmayan oluklar oluşturan akıntıyı da artırır.

  1. Hasar ve artan maliyetler

Erozyon, karayollarında ve demiryollarında büyük miktarda tortu birikmesine yol açar. Bu, ulaşım hatlarını kesebilir. Taşımacılığın yeniden başlamasını sağlamak için taşıma hatlarındaki birikintilerin temizlenmesi ile ilgili maliyetler üstlenilecektir.

Erozyonlar ayrıca binalara zarar verebilecek ve tepelerin veya dağların eteğinde yaşayan insanların ölümüne neden olabilecek heyelanlarla da sonuçlanabilir. Bir heyelandan sonra bir alanın rehabilitasyonunda katlanılan maliyet önemlidir.

Erozyon, pestisit, gübre, tohum ve fide kaybına neden olabilir. Ayrıca saha operasyonlarının tekrarını gerektirir. Tekrarlanan saha operasyonları, önceki başarısız operasyonlara daha fazla masraf eklenmesi anlamına gelir.

Genç bitkiler, rüzgarla uçuşan parçacıklar tarafından püskürtüldükleri için olgunluğa ulaşamayabilirler. Aşınmış yüzeyleri düzleştirme ihtiyacı nedeniyle ek bir ekim maliyeti oluşacaktır.

  1. Çevresel etkiler

Erozyon, kanalizasyona büyük miktarda tortu birikmesine yol açar. Bu drenaj sorunlarına neden olabilir. Nehirler, akarsular ve göller gibi su kaynakları, yoğun pestisit, azot ve fosfor girdileriyle kirlenebilir.

Nehirlerde tortu birikmesi nehir ekosistemlerine zarar verebilir. Biriken tortu nehirleri kirletir ve balık ölümlerine yol açan oksijen kaynaklarını keser. Nehirlerde biriken tortu, mansapta yaşayan insanlara tatlı su tedarikini de kesebilir. Bu topluluklar, bu değerli metayı aramak için alternatif su kaynakları veya yürüme mesafeleri bulmaya zorlanacaklardı. Artan tortu birikimi ve akıntı, akıntı yönünde büyük taşkınlara yol açabilir. Sel, mülkü yok edebilir ve ölümlere neden olabilir. Seller sivrisinekler için verimli üreme alanlarıdır. Bu, bölgede sıtmanın artmasına neden olabilir.

Su Erozyonu, Rüzgar Erozyonu ve Buzul Erozyonu Nedir?

Su Erozyonu

Su, bu yıpranmış malzemeleri bir noktadan diğerine hareket ettirebildiği için kaya erozyonunda önemli bir rol oynar. Okyanuslardaki veya nehirlerdeki akıntılar gibi hareket eden sular, malzemeleri birincil kaynaklarından ayrı bir yere taşıdıkları için erozyonda önemli bir rol oynar. Erozyon, vadilerden okyanuslara veya denizlere doğru yılan gibi kıvrılarak nehirlerin rengini bozabilir . Bunun nedeni, erozyon süreci tarafından biriken büyük miktarda tortudur. Bu aşınmış malzemeler bir kez yerleştiğinde ve yeni bir yere yığıldığında, çökelme olarak adlandırılır. Su ayrıca akıntıların ve okyanus dalgalarının etkisiyle toprağı aşındırabilir. Okyanus akıntıları ve dalgaların bir sonucu olarak aşınmış parçacıklar bir kez yerleştikten ve biriktikten sonra, bölgenin kıyı şeridini büyük ölçüde değiştirirler.

Rüzgar erozyonu

Rüzgar, yıpranmış parçacıkları kaynaktan diğer yerlere üfler. Rüzgar ayrıca suyun erozyon kapasitesini de hızlandırabilir. Örneğin, gökten bir yağmur damlası salındığında nispeten zayıftır. Rüzgarın kuvveti ona daha fazla momentum verir, öyle ki, dünyanın yüzeyine çarptığında önemli miktarda parçacığı taşıyabilir.

Rüzgarın etkisiyle yağmur damlası 32 km/saat hızla hareket edebilir. Bu olağanüstü hızda, kaya malzemesini ve toprağı istikrarlı bir şekilde parçalayabilir ve erozyonu ve nakliyeyi çok daha kolay hale getirebilir. Rüzgarın etkisi genellikle daha az yağış alan veya hiç yağış almayan alanlarda veya bitki örtüsünü destekleyemeyen kuru ve çorak arazilerde kendini gösterir.

Bu olgunun tipik bir örneği, büyük buhran sırasında meydana gelen Orta Doğu toz çanaklarıdır. Rüzgar, birbirine sıkıca yapışmamış ve bitki örtüsü ile yalıtılmamış toprak ve kum parçacıklarının sürüklediği kaya parçacıklarının aşınmasına neden olur. Kuru toprak ve gevşek kum parçacıklarının taşınması sönme olarak bilinir. Rüzgarın hareketi, rüzgarın gücü ve momentumunun gevşek parçacıkları hareket ettiremediği zamana kadar devam eder.

Buzul Erozyonu

Buzul, bir dağda yavaş yavaş biriken, karla kaplı devasa bir buz tabakasıdır. Altındaki buz erimeye başladığında, buzul hareket etmeye başlayabilir ve sonuç olarak dağı aşındırır. Buzullar, sıklıkla karla kaplı alanlarda oluşur. Her yıl düşen kar miktarı genellikle eriyen miktardan daha ağır basar ve bu da büyük miktarda kar birikmesine neden olur.

Kar biriktiğinde, yukarıdaki kar, aşağıdaki kar üzerinde çok fazla baskı uygular ve bu da onu yeniden kristalleşmeye ve katı buza dönüşmeye tetikler. Buzul arazide hareket ederken, kum taneleri ve dev kayalar da dahil olmak üzere yollarına çıkan hemen hemen her şeyi toplar. Bu kum taneleri ve dev kayalar ana kayanın üzerinden çekilirken, buzul hareket ettikçe ana kayayı oyan kesici aletler gibi davranırlar. Bu, buzulun erozyona nasıl neden olduğunu açıklıyor

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanında ilgi ve birikimimi bu web sitesi aracılığıyla ziyaretçilerimiz ile paylaşmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu