Bilim&TeknolojiBlog

Küresel Isınmanın 20 Yıkıcı Etkisi

Küresel ısınmanın gezegenin yanı sıra insan, hayvan ve bitki yaşamı üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi vardır. Küresel ısınmanın tüm nedenleri insan yapımı olmasa da, insanların küresel iklim üzerindeki etkisini ve bununla birlikte hangi etkilerin ortaya çıktığını anlamak önemlidir. İlk adım, küresel ısınmanın getirdiği olumsuzlukları anlamak ve ona çözüm bulmaktır. Aşağıdakiler, küresel ısınmanın en önemli etkilerinden yirmi tanesidir:

Küresel Isınmanın 20 Yıkıcı Etkisi

1. Sıcaklık Artışı: 1880’den beri küresel sıcaklık 1,4 Fahrenheit derece arttı. Bu, dünya atmosferinin ısınmasını gösterdiği için küresel ısınmanın en belirgin etkisidir. Küresel sıcaklıklardaki bu artışla ilişkili bir takım olumsuz etkiler vardır. Bu, dünyadaki diğer sorunların domino etkisi yaratan küresel ısınmanın ana etkisidir. Yüzyılın sonunda deniz seviyelerinin 18 ila 60 cm arasında herhangi bir yerde yükseleceği tahmin ediliyor. Daha önce de belirtildiği gibi, bu, yükselen seviyeden korunmayan birçok kıyı kenti üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip olabilir.

Yirmi birinci yüzyılın sonunda küresel sıcaklıkların 5,8 Fahrenhayt daha artacağı tahmin ediliyor. Bir önceki yüzyılın sıcaklık değişimi ile karşılaştırıldığında, bu, küresel ısınmanın etkisinin yıllar geçtikçe dramatik bir şekilde arttığını gösteriyor. Küresel ısınmayla ilgili bazı araştırmalara göre, yirminci yüzyılın son yirmi yılı, 400 yıl içinde kaydedilen en sıcak dönemdi. Bu, hem insani hem de doğal nedenlerin küresel sıcaklıklarda bir artışa yol açtığı fikriyle örtüşmektedir.

2. Deniz Seviyesinde Yükseliş: Geçen yüzyılda, deniz seviyelerinin şimdiden 18 cm yükseldiği tahmin ediliyor. Küresel ısınma devam ederse , önümüzdeki yüzyılda 18 ila 60 cm arasında bir artış tahmini doğru görünüyor.

3. Küresel Okyanus Taşıma Bandının Değiştirilmesi: Derin okyanus suyu, küresel okyanus taşıma bandı olarak bilinen bir sistem aracılığıyla dolaşır. Küresel ısınmanın neden olabileceği, bu konveyör bandının değişmesine ve birçok yerde aşırı hava koşullarına neden olabilir. Konveyör bandında yapılacak köklü bir değişikliğin Avrupa’da “minyatür bir buzul çağına” neden olabileceği iddia edildi.

4. Arktik Buzunun Erimesi: Küresel ısınmanın Kuzey Kutbu iklimleri üzerindeki etkisi nedeniyle, bu bölgelerdeki buzlar hızla erimeye başlıyor. Bu listede daha önce bahsedilen deniz seviyelerinin yükselmesi de dahil olmak üzere, bu Arktik buzunun erimesinden kaynaklanan bir dizi sorun var.

Küresel ısınmanın en kötü etkileri Arktik iklimleri üzerinde var gibi görünüyor. Araştırmalar, Alaska ve Rusya gibi yerlerde sıcaklıkların dünyadaki diğer yerlerden çok daha yüksek oranda arttığını göstermiştir.

5. Ekosisteme Tehdit: Mercan resifleri de küresel ısınmadan büyük ölçüde etkilenir ve ekosisteme zarar verir ve bu da muhtemelen bol miktarda bitki ve hayvan yaşamının kaybına yol açar. Mercan resifleri zaten kırılgan bir ekosistem ve küresel sıcaklıklardaki artış bu kırılganlığı daha da kötüleştiriyor.

6. Okyanus Asitlenmesi: Küresel ısınma , yalnızca mercanlar için değil, aynı zamanda diğer deniz yaşamı türleri için de bir tehlike olan okyanus asitlenmesine neden olur. Okyanusun pH seviyeleri belirli bir noktaya ulaşırsa, plankton da dahil olmak üzere bir dizi okyanus hayvanı aşırı risk altındadır. Besin zincirinin işleyiş şekli nedeniyle, bu, yiyecek için onlara bağımlı olan diğer deniz hayvanlarının neslinin tükenmesine yol açan bir domino etkisine sahip olabilir.

7. Küçük Adalara Tehdit: Deniz seviyesindeki yükselme nedeniyle, özellikle Tropiklerde bulunan küçük ada ulusları tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu adalar için yükselen deniz seviyeleri ile ilgili bir takım sorunlar var, bunların en azı sel ve artan fırtına şiddeti.

8. Ekonomik Kayıp: Küresel ısınmanın insan yaşamı üzerindeki en büyük etkilerinden biri ekonomiktir. Küresel ısınma, maddi hasar ve gelir kaybı nedeniyle insanlara milyarlarca dolara mal olabilir. Küresel ısınma, ikisi de mahsuller için iyi olmayan hem kuraklığa hem de sellere neden olabilir.

9. Yer Değiştirme: Yer değiştirme, küresel ısınmanın insanlar üzerindeki bir diğer olumsuz etkisidir. Bazı bölgelerde kuraklık ve bazılarında sel baskınları ile birçok insan mevcut evlerinden havanın daha az aşırı olduğu yerlere taşınmak zorunda kalacak.

10. Şebeke Çöküşü: Daha güçlü kasırgalar ve tsunamiler, büyük ölçüde bağımlı olduğumuz büyük bir şebeke çöküşüne neden olabilir. Elektrik sisteminin çökmesi, normal yaşamı altüst edebilir ve ulusların büyük kayıplara uğramasına neden olabilir.

11. Hastalıkların Yayılması: Küresel ısınmanın büyük, bulaşıcı, ölümcül hastalıkların yayılmasına yol açması muhtemeldir. Birçok bölgedeki ısı ve nem düzenindeki bir değişiklikle, ölümcül hastalıklar taşıyan sivrisineklerin, bu hastalıkların geliştiği daha tropik bölgelerden dünyanın diğer bölgelerine taşınması ve bu hastalıkları yayması, onları küresel tehditler haline getirmesi çok muhtemeldir. sadece ekvator.

12. Orman Yangınları: Orman yangınları Amerika Birleşik Devletleri’nin Güneybatı bölgesinde her zaman bir sorun olmuştur. Küresel sıcaklıklardaki bir artış, muhtemelen zaten kuru olan Güneybatı’nın daha da kuru olmasına neden olacak ve böylece daha fazla orman yangınına yol açacaktır. Orman yangınları atmosfere sera gazları kattığından , bu, küresel ısınmanın neden olduğu orman yangınları olayı daha da kötüleştirdiği için kendi kendini sürdüren bir etki haline gelir.

13. Isı Dalgaları: Son on yılda, son altmış yıldan daha fazla ısı dalgalarını duyduk. Atmosferdeki sera gazlarının artması nedeniyle önümüzdeki yıllarda ısı dalgalarının artması bekleniyor.

14. Kuraklık: Küresel ısınma, suyun zaten kıt olduğu yerlerde daha az suya yol açabilir. Havadaki değişiklik, zaten kuru olan bölgelerde daha fazla kuraklığa yol açacak ve ayrıca tatlı suyun zaten kıt olmadığı bazı bölgelerin kıtlık durumuna girmesine neden olacak.

15. İnsan Nüfusunun Azalması: Fırtına, sel ve şiddetli kasırgaların sayısının ve şiddetinin artmasıyla birlikte, önümüzdeki yıllarda daha fazla insanın hayatını kaybetmesi beklenmektedir. Nüfusun geri kalanı hava ve su ile ilgili hastalıklara yenik düşebilir.

16. Daha Güçlü Kasırgalar: Küresel ısınma, kasırgaları daha büyük ve daha güçlü hale getirecek. El Nino’nun neden olduğu küresel sıcaklıkların geçici olarak ısınması, şimdiden birçok üst düzey kasırgaya yol açıyor. Sıcaklıktaki bu artış kalıcı olursa, bu yüksek seviyeli kasırgalar daha sık ve daha tehlikeli hale gelebilir.

17. Taşkınlar: Kıyı kentleri fırtına nedeniyle eskiye göre daha fazla sel tehlikesiyle karşı karşıya. Fırtınalar sırasında gelgitler yükselir ve zarar veren fırtınalardaki artışla birlikte, gelgitlerin kıyı şehirlerinin aşırı sel tehlikesiyle karşı karşıya olduğu noktaya yükseldiğini görebiliriz.

18. Kıyı Şehirleri için Risk: Okyanus seviyelerindeki artış, kıyı şehirlerini de riske sokar. Birçok kıyı şehri altyapı ile gelişiyor. Bu altyapı sel ve yüksek gelgit nedeniyle yok edilirse, bu şehirlerden herhangi biri varlıklarında tonlarca para kaybedebilir. Yaklaşık yüz milyon insan deniz seviyesinden üç fit yükseklikteki kıyı bölgelerinde yaşıyor. Bu, deniz seviyesindeki yükselmenin bu insanların yaşamları üzerinde dramatik bir etkisi olacağı anlamına geliyor.

19. Doğal Habitat Kaybı: Bitkiler ve hayvanlar belirli bölgelerde yaşar çünkü ekosistemleri o iklimde gelişir. İklimdeki küresel bir değişim, bu bitki ve hayvanların birçoğunun doğal yaşam alanlarını kaybetmesine neden olabilir. Durum buysa, hayvanlar ya göç etmek zorunda kalacak ya da soyu tükenecek ve bitkilerin çoğu da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

20. Daha Fazla Fırtına: Kuraklık, sel, kasırga ve diğer fırtına türleri gibi şiddetli hava koşulları ekinlere büyük zarar verebilir. Halihazırda yoksulluk içinde yaşayan insanların olduğu yerlerde bu, gıda kıtlığını artırabilir ve daha fazla insanın yetersiz beslenmesine ve hatta açlıktan ölmesine neden olabilir. Bu, iklim değişikliğinin insanlar üzerindeki bir başka önemli etkisidir .

admin

Teknoloji ve sosyal medya alanında ilgi ve birikimimi bu web sitesi aracılığıyla ziyaretçilerimiz ile paylaşmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu