Kuyruklu Yıldız Nedir ve Bir Kuyruklu Yıldızı Oluşturan Parçalar Nelerdir?
Kuyruklu yıldız, uçucu olmayan tanecikler ve donmuş gazların karışımından oluşan küçük, kırılgan ve düzensiz şekilli bir cisimdir. Kuyruklu yıldızlar her zaman Güneş’in etrafında uzun bir yol izlerler. Teleskopta bile çoğu kuyruklu yıldız görünmez. Sadece Güneş’e yeterince yakın olduklarında görünür hale gelirler. Bunun nedeni ise; uçucu gazı süblimleştirmek için güneş tarafından yayılırlar, bu nedenle bu katı malzemenin çok küçük bir parçasını uçururlar. Bir kuyruklu yıldız, gezegenlere kıyasla kesinlikle daha küçüktür. 2460 fit ile 12 mil veya daha az arasında değişen bir çapa sahiptirler.
Çoğu insan kuyruklu yıldızlara güneş sisteminde sonsuz sayıda meydana gelen küçük, şehir veya dağ büyüklüğündeki uçucu buz ve kaya yığınları olarak atıfta bulunur. Kuyruklu yıldızlar kuyruk, çekirdek ve işlenebilirliğini sağlayan koma adı verilen üç ayrı kısma ayrılır. Kuyruklu yıldızlar, aydınlatma kaynağı olan Güneş’e yaklaştıklarında daha belirgin olma eğiliminde oldukları için çalışırlar. Bir kuyruklu yıldızın kuyruğu, iyon kuyruğu, hidrojen zarfı ve toz kuyruğu olmak üzere diğer üç bölümden oluşur. Tüm bunlar, kuyruklu yıldızın aşağıda belirtildiği gibi hem güneşe hem de güneşten hareketi için hayati öneme sahiptir.
Bir Kuyruklu Yıldızın Çeşitli Parçaları
Bir kuyruklu yıldızın üç ana bileşeni tanımlanmıştır. Parçalar kuyruk, çekirdek ve koma içerir. Bir kuyruklu yıldızın kuyruk bölümü diğer üç bölüme ayrılmıştır. Bazı kuyruklu yıldızların kuyruklarının uzunluğu ile birleştiğinde dünya ile güneş arasındaki mesafeden daha geniş olma eğiliminde oldukları gözlemlenmiştir. Güneş ile dünyayı ayıran mesafenin neredeyse doksan üç milyon mil olduğunu unutmamalısınız. Aşağıda bir kuyruklu yıldızın önemli bölümlerinin açıklaması yer almaktadır :
Çekirdek
Kuyruklu yıldızın çekirdeği buz, gaz, toz ve kayalardan oluşur. Bir kuyruklu yıldızın başının tam ortasında bulunur. Bir kuyruklu yıldızın çekirdeği genellikle donar. Kuyruklu yıldızın çekirdeğindeki gazın kapladığı kısım karbondioksit, karbon monoksit, amonyak ve metandan oluşur.
Kuyruklu yıldızın çekirdekten oluşan alanı 0,6 ila 6 mil arasındadır. Bazen bu mesafeden bile daha fazladır. Bu malzeme kombinasyonunu takip eden çekirdek, kuyruklu yıldızın en büyük kütlesini taşır. Bir kuyruklu yıldızın çekirdeği, uzayda şimdiye kadar tanık olunan en karanlık nesnelerden biri olarak kabul edilir.
Koma
Bir kuyruklu yıldızın önemli parçalarından biri olan koma, özellikle gaz halindeki malzemelerden oluşur. Çekirdeği kapsar. Genişliği 600000 milden fazla bir büyüklüğe sahiptir. Kuyruklu yıldızın çekirdeğine benzer şekilde koma da amonyak, su buharı, karbondioksit, doğal gaz ve tozdan oluşur.
Koma, kuyruklu yıldızın çekirdeği ile birlikte kuyruklu yıldızın baş kısmını oluşturacaktır. Koma, kuyruklu yıldızın çok görünür olan kısmı olarak da bilinir. Gökbilimciler bir kuyruklu yıldıza bakarlarsa, kuyruğu veya çekirdeği değil, bu kısmı görmeleri muhtemeldir.
Kuyruk
Bir kuyruklu yıldızın kuyruğu, bir kuyruklu yıldızın son kısmıdır ve üç ayrı bölümden oluşur. Kuyruk, bir kuyruklu yıldızın komaya ve çekirdeğine rehberlik edecek veya onu takip edecektir. Kuyruğun birincil ağaç kısımları şunlardır:
- Plazma veya iyon kuyruğu : Plazma veya iyon kuyruğu, birçok kişinin bahsettiği gibi, yüklü iyonlardan oluşur. İyonlar, güneş rüzgarlarının varlığını takiben sürekli olarak güneşten uzaklaşma eğilimindedir. Sonuç olarak, bu iyon kuyruğu bir kuyruklu yıldızı güneşe doğru takip etme veya onu aynı ısı kaynağından uzaklaştırma eğilimindedir. İyon kuyruğu çoğu durumda yaklaşık 60 milyon mil uzunluğundadır.
- Toz kuyruğu : Bir kuyruklu yıldızın toz kuyruğunun genellikle çok geniş ve uzun olduğu görülür. Çok sayıda mikroskobik toz parçacıklarından oluşur. Toz parçacıkları genellikle güneş tarafından yayılan çok sayıda proton tarafından çarpılır. Bir kuyruklu yıldızın toz kuyruğu, bir kuyruklu yıldızın hareket ettiği yüksek hareket nedeniyle genellikle kavisli görünür. Ancak kuyruklu yıldızın kuyruğunun bu kısmı, kuyruklu yıldız, ana aydınlatıcısı olan güneşten uzaklaştıkça kaybolacaktır.
- Zarf kuyruğu : Kuyruklu yıldızın üç kuyruk parçası arasında, zarf kuyruğu hidrojen gazından oluşur. Sadece iyon ve toz kuyruk kısımlarında bulunur. Zarf kuyruğu yaklaşık 60 milyon mil uzunluğunda ve nefeste 6 milyon milden oluşur. Kuyruklu yıldızın diğer kuyruk kısımlarına benzer şekilde, bu kuyruk kuyruklu yıldız Güneş’e yakın olduğunda yeterince büyük görünür.