Tsunami nedir? Tsunaminin Nedenleri ve Oluşumu

Muhtemelen tsunamilerden bahseden uzun makaleler, videolar, haberler duymuşsunuzdur. Ama gerçekte ne olduklarını ve nasıl oluşturulduklarını hiç merak ettiniz mi? Merak ettiyseniz, bu doğal olay hakkında bazı inanılmaz gerçekler için bu makaleyi okumaya devam edin.
Tsunami nedir?
En basit ifadeyle, tsunami , deniz seviyesinin altında bir deprem veya volkanik aktiviteden oluşan devasa dalgalar olarak tanımlanabilir. Dalgalar hareket etmeye başladıkça daha yüksek yüksekliklere ulaşmaya devam ederler. Bu doğa olayı, okyanusun derinliği oldukça düşük olduğunda daha büyük bir şekil alır. Yani, bir bakıma, bir tsunami, ortalama deniz seviyesinde ani ve inanılmaz derecede hızlı bir yükselme ile karakterize edilebilir.
Popüler düşüncenin aksine, devam eden bir tsunaminin hızı, birincil dalganın mesafesine bağlı olmayacaktır. Bunun yerine, neredeyse tamamen okyanusun derinliğine bağlı olacaktır. Tsunamiden gelen dalgalar son derece hızlıdır ve sadece sığ su seviyesine ulaştıklarında yavaşlarlar.
Bu doğa olayının doğruluğuna rağmen, genel olarak Tsunami’nin dünyanın herhangi bir yerinde yılda sadece bir veya iki kez meydana gelen nadir bir olay olduğunu belirtmekte fayda var. Bununla birlikte, en yıkıcı tsunamilerin on ila on beş yılda bir meydana geldiği bilinmektedir.

Tsunaminin Nedenleri
Tsunamiler, bir dizi jeolojik aktivite nedeniyle üretilebilir. İşte onlar hakkında bilmeniz gerekenler.
1. Deprem
Deprem anında tsunami meydana gelebilir. Fay hatları tektonik levhaların sınırları boyunca hareket ettikçe deniz seviyesinde ani bir yükselme gözlemlenebilir. Bu daha sonra bir tsunami şeklini alır.
Depremler tsunamilerle ilişkilidir, çünkü en güçlü depremler, farklı okyanus levhalarının daha genç muadillerinin veya diğer kıta levhalarının altına düştüğü dalma alanlarında gözlemlenir.
Bununla birlikte, her depremin bir tsunamiye neden olduğu bilinmemektedir . Tsunamiler ancak deprem aşağıdaki koşulları sağladığında meydana gelir.
- Deprem, bir levhanın diğerinin altında hareket etmesi nedeniyle okyanusun altında gerçekleşir.
- En az 6.5 büyüklüğünde son derece güçlü olması gerekiyor.
- Depremin derinliği o kadar sığ olmalı ki, dünyanın yüzeyini parçalayacak kadar derin olmalı.
- Son olarak, depremin deniz tabanında güçlü bir dikey hareketi de tetiklemesi gerekiyor.
2. Sualtı Heyelanı
Bir kıyı bölgesinde meydana gelen heyelanlar , denizde ilave bir su dalgalanmasına neden olabilir. Bu olay mevcut deniz suyunu etkileyecek ve sonunda bir tsunamiye neden olacaktır. Sualtı seviyesindeki bir heyelan da aynı etkiyi yaratabilir. Bu özellikle daha yaygındır çünkü heyelanlar nedeniyle salınan partiküller güçlü hareketler sergiler ve en yakın su kaynağını yüksek bir yüksekliğe iter.
3. Güçlü Volkanik Çökmeler / Eğim Arızaları / Patlamalar
Bu, diğer doğal olaylar kadar yaygın olmasa da, şiddetli veya güçlü patlamalar, büyük miktarda suyun yer değiştirmesiyle sonuçlanan ani değişikliklere neden olabilir. Bu, son derece güçlü dalgalarla son derece yıkıcı bir tsunami ile sonuçlanır.
Volkanik püskürmelere ek olarak, ani bir eğim kırılması veya patlaması da büyük bir tsunami oluşturabilir. Muhtemelen bu olayın en dikkat çekici örneği, 1883’te Krakatoa’nın volkanik çöküşünün, Tsunami dalgalarının 135 fit kadar yükselmesiyle sonuçlanmasıyla gözlendi. Bu olay, Java ve Sumatra adalarındaki köylerin ve daha küçük kasabaların yok olmasına yol açar. Ölü sayısı 36 bini geçti.
4. Meteoritlerden Çarpışmalar
Bu da son derece nadir bir durum olsa da, iki veya daha fazla dünya dışı parçacık çarpıştığında tsunamiler oluşabilir. Bu parçacıklar, meteorlar ve asteroitler gibi farklı gök cisimlerini içerir.
Birkaç bilim adamı, bu parçacıkların bir okyanus yatağında çarpışması durumunda, doğal olarak su kütlesinin yükselmesine ve dolayısıyla bir tsunamiye yol açacağını keşfetti. Bununla birlikte, bunun gerçekleşmesi için, en az altı ila sekiz kilometre çapında büyük bir asteroidin Atlantik Okyanusu gibi büyük bir okyanus havzasının merkezinde çarpışması gerekir.
Tsunami Nasıl Oluşur?
Muhtemelen bu noktada bildiğiniz gibi, Tsunami, genellikle depremler, volkanik faaliyetler veya su altı heyelanlarının neden olduğu deniz tabanının büyük bir hareketinden oluşur. Bu nedenlerin her biri olası olmakla birlikte, kaydedilen tüm tsunamilerin neredeyse %72’si depremler nedeniyle oluşmuştur.
Depremlerin neden olduğu rahatsızlık, büyük su kütlelerini olağan denge konumlarından uzaklaştırarak tsunamilere neden olur. Aşağıdaki bölümde, bu süreci daha derinlemesine inceleyeceğiz.
Tektonik Teoriyi Anlamak
Deniz dibi rahatsızlıklarının etkisini tartışmadan önce, tektonik teori kavramını kavramak önemlidir. Fikir basit. Dünyamız, kıtaların yanı sıra deniz tabanını da içeren çoklu plakalardan oluşur. Hem deniz dibi hem de kıta birbirine göre birkaç santim kadar hareket eder. Süreç her yıl oluyor.
Bir plakanın sınırı, her iki plakanın da uygun şekilde temas ettiği veya birbirine değdiği noktadır. Bir levhanın diğerine göre nasıl hareket edeceği, meydana gelen sınırın türünü gösterecektir.
Plakalar birbirini iter ve bir plaka diğerinden uzaklaşırsa yayılma olarak adlandırılır. Yine, iki plaka birbirine yaklaşmaya çalıştığında, biri diğerinin altında kaydığında, buna yitim denir. Son olarak, iki plaka yatay olarak yan yana hareket ederken görülüyorsa buna dönüşüm denir.
Bu farklı fenomenler arasında yitim, depremlerin birincil nedenidir.
Yitim hakkında daha fazla bilgi
Çoğu tsunami yitim nedeniyle oluştuğundan, bunun hakkında daha fazla şey öğrenmeye değer. Bu noktada, muhtemelen iki tektonik plaka birbirine yaklaştığında yitimin meydana geldiğini biliyorsunuzdur. Bu işlemin bir parçası olarak, daha ağır olan levhanın daha hafif olan levhasının altında kaydığı görülüyor.
Bu olduğunda, ani gerilim artışı nedeniyle deniz tabanının belirli bir kısmı yukarı doğru hareket eder. Bir noktadan sonra, daha büyük bir deniz suyu hacmi en yakın kara yüzeyine doğru hareket ederek büyük bir şişkinliğe neden olur. Su düzleşmeye başladığında, büyük dalgalar dışa doğru hareket eder ve yoluna çıkan her şeyi siler.
Diğer Nedenler
Yitim gibi, su altı heyelanları ve volkanik patlamalar da tsunamiler yaratabilir. Bunlar genellikle depremin bir parçasıdır.
Bir depremin neden olduğu suda heyelan durumunda, denizin doğal denge seviyesi, deniz tabanında hareket eden tortulardan etkilenecektir. Bu noktada, yerçekimi kuvvetleri bir tsunamiyi tetikleyecektir.
Benzer şekilde, depremlerin tetiklediği volkanik patlamalar, su seviyelerini değiştirebilecek ani bir basınç oluşturabilir ve sonunda bir tsunami yaratabilir.
Düzenli su ile ilgili olmayan heyelanlarda, heyelandan gelen parçacıklar su seviyesini etkileyecektir. Enkaz deniz sütununu yerinden oynayarak tsunami üretecek.
Tsunamiler Nerelerde Oluşur?
Tsunamiler öncelikle Pasifik Okyanusu boyunca gözlenir . Bunun nedeni, neredeyse tüm büyük depremlerin, Ateş Çemberi olarak da bilinen bu okyanus havzasının sınırları boyunca dalma zonuyla bağlantılı olmasıdır.
Kaydedilen tüm depremlerin ve tsunamilerin %90’ından fazlası Ateş Çemberi yakınında meydana geldi. Tsunamiler, Japonya, Endonezya, Şili ve diğer ülkelerin deniz hendeklerinde de yaygındır.
Sonuç olarak
Depremler muhtemelen bir tsunaminin en büyük göstergesidir. Bu nedenle, bir kıyı bölgesinde yaşıyorsanız ve güçlü bir deprem yaşıyorsanız, bölgeyi hemen boşaltın. Yaklaşmakta olan bir deprem olduğunu duyarsanız, kendinizi bir tsunami olasılığına hazırlayın ve her zaman yerel haber kanallarından ve internetten ek bilgi alın.